Οι πέντε υποψήφιοι Πρυτάνεις τοποθετούνται. Ευσταθόπουλος: Φραγή εδώ και τώρα στην ανομία

Και οι πέντε έχουν καταγράψει μακρά ακαδημαϊκή πορεία, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και στους φοιτητές τους. Επίσης, έχουν σαφώς εκπέμψει το πολιτικό τους στίγμα, μέσω των πράξεών τους, των δηλώσεών τους, αλλά ίσως και «παραλείψεών» τους στα τεκταινόμενα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι, οι τέσσερις ερωτήσεις στις οποίες εκλήθησαν από την «Κ» να απαντήσουν οι πέντε υποψήφιοι για τον πρυτανικό θώκο στο ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας διαβάζονται τόσο για να συγκρίνουμε τις θέσεις τους όσο και για να διακρίνουμε όσα τυχόν υπονοούνται πίσω από τις απαντήσεις τους.

Υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές της 15ης Μαΐου (εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων θα διεξαχθεί στις 16/5) είναι ο καθηγητής Ιατρικής και νυν πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, ο καθηγητής Ιατρικής Στάθης Ευσταθόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ναπολέων Μαραβέγιας και η καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας Μαρίζα Φουντοπούλου.

Οι θέσεις των πέντε συγκλίνουν στην άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση της βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από εξωπανεπιστημιακούς. Είναι ο λόγος τους πειστικός ότι θα αντιμετωπίσουν τα έκνομα περιστατικά  και με ποιο τρόπο; Πάντως, το πρόβλημα δεν λύνεται με ευχολόγια, απαιτούνται ξεκάθαρες θέσεις και αποφασιστικότητα.

Το ακομμάτιστο πανεπιστήμιο είναι επίσης μια αρχή-δήλωση στην οποία συμφωνούν όλοι. Από τις απαντήσεις τους μένει να αξιολογηθεί εάν ισχύει το ίδιο και για τυχόν κομματική στήριξη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Η προσωπικότητα φυσικά καθενός υποψηφίου καταδεικνύεται –ή υποδηλώνεται– από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το έργο του. Μια ερώτηση που προσφέρεται ώστε οι υποψήφιοι να αυτοσυστηθούν, ακόμη και μέσα από το χιούμορ τους, είναι εάν θα διόρθωναν κάτι στην επαγγελματική τους διαδρομή στο πανεπιστήμιο.

Οι εκλογείς, επίσης, δίνουν βάρος στον τρόπο με τον οποίο ένας υποψήφιος επιχειρεί να τους πείσει διεκδικώντας την ψήφο τους. Είναι ο λόγος των πέντε υποψηφίων καίριος, ουσιαστικός, αποκομμένος από την ξύλινη γλώσσα των υποψηφίων της κεντρικής πολιτικής σκηνής; Στην κρίση σας.

Οι τέσσερις ερωτήσεις

1 Τι θα αλλάζατε στη δική σας επαγγελματική διαδρομή στο πανεπιστήμιο;

2 Γιατί να σας ψηφίσει ένας πανεπιστημιακός;

3 Βία και ανομία στα πανεπιστήμια από εξωπανεπιστημιακούς. Πείτε ξεκάθαρα τη θέση σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4 Θα επιδιώξετε να έχετε την κομματική στήριξη ενός ή περισσότερων κομμάτων;

Τι απαντούν οι καθηγητές

Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής, πρύτανης ΕΚΠΑ: Nα διασφαλίσουμε όσα έγιναν και όσα έχουν δρομολογηθεί

1 Στο ΕΚΠΑ εξελέγην το 1994, γυρνώντας από το M.D. Anderson Cancer Center (USA) όπου ήμουν επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας. Λειτούργησα την Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα, νοσηλεύοντας ημερησίως περίπου 100 πολίτες. Εκτός του διδακτικού και κλινικού έργου, ασχολήθηκα με τη διοίκηση στο ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα, επικεντρώθηκα στην έρευνα για ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών με ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες. Επομένως, νομίζω ότι δεν θα άλλαζα κάτι από τα βασικά στοιχεία της επαγγελματικής μου διαδρομής.

Το 2015 ετέθην επικεφαλής, με την τιμητική ψήφο της πανεπιστημιακής κοινότητας, συλλογικής προσπάθειας ανασυγκρότησης, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού. Με σκληρή εργασία προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε διαδικασίες, να ολοκληρώσουμε κτίρια, να δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, να οργανώσουμε τα οικονομικά, να προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις απλοποίησης διαδικασιών στον ΕΛΚΕ, να αναδείξουμε τη διεθνή εικόνα και το κοινωνικό έργο του ΕΚΠΑ. Ζητώ την ψήφο των συναδέλφων μου, ώστε να διασφαλίσουμε όσα έγιναν μέχρι σήμερα και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη. Συντονισμένα και σταθερά, στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση του πανεπιστημίου μας.

Το προσωπικό μας συλλειτουργεί δημοκρατικά, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μας αποστολής και πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Συμπεριφορές αντιδημοκρατικές δεν βρήκαν και δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος. Επομένως, μεμονωμένα περιστατικά απομονώνονται και αποβάλλονται, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος για την επιτέλεση του ρόλου του, προς όφελος των φοιτητών μας.

4 Σε κάθε θητεία, το μέλημά μου είναι το καλό του ΕΚΠΑ, το οποίο δεν υπηρετείται αν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις ή αν η πανεπιστημιακή θέση χρησιμοποιηθεί για εφαλτήριο στην πολιτική. Η Παιδεία είναι χώρος, στον οποίο κόμματα και μικροκομματικές μεθοδεύσεις δεν έχουν θέση. Εξάλλου, τα ίδια τα κόμματα αναφέρονται στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Το ζήτημα της ανώτατης παιδείας είναι εθνικό, απαιτώντας συναίνεση για ενιαία στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής: Κατάργηση ασύλου και αντιμετώπιση βίας και ανομίας

1 Δεν βλέπω να ήθελα να αλλάξω κάτι από τις επιλογές μου να υπηρετήσω με συνέπεια επί 30 χρόνια την επιστήμη μου και να εξελιχθώ ακαδημαϊκά στο ιστορικότερο και σημαντικότερο Ίδρυμα της χώρας.

2 Για να υλοποιήσουμε το όραμα της αυτονομίας και της αναβάθμισης για ένα σύγχρονο διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο, να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων με την αλλαγή του ΕΛΚΕ, να βάλουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς αποδοχές για τους πανεπιστημιακούς. Να λειτουργούμε με αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία. Έχω αποδείξει ότι πρωταρχικοί μου στόχοι είναι η βελτίωση του πανεπιστημίου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των συναδέλφων μου. Αυτά υπηρέτησα με συνέπεια αγωνιζόμενος επί 15 χρόνια και γι΄ αυτό οι συνάδελφοί μου με επέλεγαν με συντριπτική πλειοψηφία τόσα χρόνια για πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ. Γνωρίζουν όλοι ότι τοποθετώ το πανεπιστήμιο και τους συναδέλφους πάνω από τις προσωπικές μου επιδιώξεις. Ο πρύτανης οφείλει να εργάζεται για το πανεπιστήμιο και όχι το αντίστροφο.

3 Πουθενά στον κόσμο, σε πανεπιστημιακούς χώρους δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ξεκάθαρα, κατάργηση του ασύλου και αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν για όλη την ελληνική επικράτεια. Είχα επισημάνει ότι το σημερινό καθεστώς που επεβλήθη, θα λειτουργούσε ως άσυλο προστασίας της ανομίας, όπως δυστυχώς έγινε. Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές ότι τα φαινόμενα αυτά, που είναι πολλά και σοβαρά στο πανεπιστήμιό μας, μπορούμε και πρέπει να τα σταματήσουμε.

4 Πάντα επεδίωκα ευρύτερες συναινέσεις, καθώς πιστεύω ότι μόνο έτσι μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το έχω καταφέρει πολλές φορές, καθώς σε αρκετά ζητήματα, μόνο στη δική μου θητεία ως πρόεδρος πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις στην ΠΟΣΔΕΠ. Θα προσπαθήσω να πείσω όλα τα κόμματα για το μεταρρυθμιστικό όραμα της αυτονομίας τού πανεπιστημίου αλλά και τις αλλαγές που επιβάλλεται να υλοποιηθούν, οι οποίες είναι πλειοψηφικές στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως τις περιγράφω αναλυτικά στην ιστοσελίδα μου.

Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος: Το ΕΚΠΑ πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο στην Παιδεία

Γεννήθηκα σε ένα απομονωμένο χωριό των Αγράφων, το Αμπελικό Καρδίτσας. Πρώτος μου δάσκαλος, ο πατέρας μου, και στη συνέχεια οι καθηγητές μου στην Καρδίτσα. Όνειρο μου ήταν να εισαχθώ στο πανεπιστήμιο. Η συνέχεια της πορείας μου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πανεπιστημιακούς μου δασκάλους, στον Μιχάλη Δερμιτζάκη, στον Ηλία Μαριολάκο, στον Δημήτρη Παπανικολάου, στους αείμνηστους Ιωάννη Δρακόπουλο και Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτοί χάραξαν νέους δρόμους στη σκέψη μου, αυτοί με εμπιστεύθηκαν. Τους ευχαριστώ όλους.  Δεν είμαι πορφυρογέννητος. Με πολλή δουλειά διήνυσα μια πορεία σε έναν απαιτητικό χώρο. Σταθμοί στη διαδρομή μου, οι αποστολές επιστημονικής, τεχνικής, επιχειρησιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 50 περιοχές του πλανήτη που υπέστησαν καταστροφές και κρίσεις. Εκεί συνειδητοποίησα σε υπέρτατο βαθμό τον ρόλο και τις ευθύνες απέναντι στην κοινωνία. Δεν θα αντάλλαζα με τίποτα αυτές τις εμπειρίες και αυτή τη διαδρομή.

2 Για να τους κοιτώ στα μάτια, χωρίς να τα στρέφω αλλού. Χρωστάμε τα πάντα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ, χωρίς να περιμένω κανενός είδους ανταλλάγματα. Οραματίζομαι ένα αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, της κοινωνικής δράσης, της συμπόρευσης, του εθνικού ρόλου και της διεθνούς παρέμβασης. Ενα νέο δυναμικό, αδέσμευτο, αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών μέσα από συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια. Ένα πανεπιστήμιο που θα αποτελέσει πρότυπο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Η έως τώρα ανοχή και η συνδιαλλαγή έχουν πλήξει βαρύτατα το κύρος του και τις λειτουργίες του πανεπιστημίου. Ένας κατ’ εξοχήν δημοκρατικός χώρος, παραδίδεται με ευθύνες κάποιων στις πιο φασιστικές νοοτροπίες. Καμία απολύτως ανοχή.

Δεν πρόκειται να επιδιώξω καμία στήριξη. Η πρυτανική αρχή διοικεί και διεκδικεί. Την επομένη της εκλογής μου θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Προς τούτο θα απαιτείται υπέρβαση και σύγκλιση απόψεων και θέσεων. Το ΕΚΠΑ πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο, όχι μόνο στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά συνολικά της Παιδείας στη χώρα μας.

Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης: Να μην επιδιώξει κανείς μας κομματική στήριξη

1 Η εκλογή μου στη θέση του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, πριν από δύο δεκαετίες περίπου (Ιούνιος 2000), μου έδωσε αρκετές δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης. Θεωρώ, ότι τόσο η ενασχόλησή μου στον ερευνητικό τομέα, αλλά και η θητεία μου σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στον δημόσιο χώρο και με διαφορετικές κυβερνήσεις, διαμόρφωσαν τις μετριοπαθείς και συναινετικές απόψεις μου για την Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση.

2 Όπως ήδη ανέφερα, η επιστημονική μου ενασχόληση με την Πολιτική Οικονομία αλλά και η εμπειρία που απέκτησα σε δημόσιες θέσεις την προηγούμενη εικοσαετία (πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων και τέλος αναπληρωτής πρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μου επιτρέπουν να γνωρίζω καλά πώς πρέπει να διοικηθεί ένας δημόσιος εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός, όπως είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.

3 Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται αποφασιστικότητα, όχι όμως μόνο από τις πανεπιστημιακές αρχές, αλλά και από την οργανωμένη πολιτεία, που είναι η μόνη η οποία διαθέτει τη δυνατότητα και την ικανότητα να επιβάλει την τάξη σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο με τα εντεταλμένα όργανα που διαθέτει.

4 Τα πολιτικά κόμματα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελούν τους πυλώνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης μιας χώρας. Όμως, η ανάμειξή τους στα πανεπιστήμια με οποιονδήποτε τρόπο, παρεμποδίζει την ανεξάρτητη ενασχόλησή τους με την έρευνα και τη διδασκαλία και υποσκάπτει την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοδιοίκησή τους.
Συνεπώς, όχι μόνο δεν επιδιώκω κομματική στήριξη για την υποβοήθηση της εκλογής μου στη θέση του πρύτανη, αλλά προτρέπω και τους συνυποψηφίους μου να τηρούν την ίδια στάση προς όφελος του πανεπιστημίου μας.

Μαρίζα Φουντοπούλου: Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και ΨυχολογίαςΟι συνάδελφοί μου γνωρίζουν ότι δεν έχω «βαρίδια»

1 H διαδρομή στο πανεπιστήμιο είναι εγνωσμένη προσωπική πορεία θυσιών και πολυετούς προσπάθειας. Είναι αυθεντική, όμως, όταν τη χαρακτηρίζει η αγάπη και η πίστη στη γνώση και στους νέους ανθρώπους!
Είναι μία πορεία που σε κάνει να αισθάνεσαι αυτάρκης και να μην επιθυμείς αλλαγές. Αν άλλαζα κάτι, ωστόσο, θα ήθελα να είμαι πιο τολμηρή, αφού αυτό θα μου επέτρεπε να επεσήμαινα νωρίτερα όλα όσα θεωρούσα είτε μη αρμόζοντα στον χώρο του ΕΚΠΑ είτε μη λειτουργικά!

2 Οι συνάδελφοί μου γνωρίζουν ότι δεν έχω «βαρίδια», άρα το όραμά μου για ένα #ΕΚΠΑ_Ζωντανό_Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να φαλκιδευτεί! Πολέμησα και αντιστέκομαι στις κάθε μορφής ιδεολογικές «αγκυλώσεις» και θα πορευθώ με συνέπεια και με τόλμη κοιτώντας μπροστά και πάντα σε συνεργασία με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

3 Το πανεπιστήμιο είναι η μήτρα της ελευθερίας των ιδεών. Ο καθένας μπορεί να διαφωνεί, αλλά με επιχειρήματα, με ανταλλαγή θέσεων, με διάλογο. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Ενέργειες και πράξεις ανομίας, παραβατικές συμπεριφορές, χρήση του πανεπιστημίου σαν κρησφύγετου και άσκηση όποιας μορφής βίας στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν έχουν θέση στο ΕΚΠΑ.

Η πρόθεσή μου και η βούλησή μου είναι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες θεσμικές αρχές, να διασφαλιστεί η κανονικότητα της καθημερινότητας και να αξιοποιούνται από την πανεπιστημιακή κοινότητα οι χώροι που της ανήκουν προκειμένου να ασκείται το διδακτικό και ερευνητικό έργο.

4 Η θέση του πρύτανη είναι «πολιτική» και ο λόγος του, ως δημόσιος, εκ προοιμίου πολιτικός. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, όμως, δεν μπορεί να είναι κομματικός. Αρα, η προβολή κομματικής στήριξης στην υποψηφιότητά μου είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει και δεν θα μου επέτρεπε να είμαι αυθεντική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω πολιτική άποψη, αλλά επιθυμώ να υπηρετήσω την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία ανήκω, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις! Ο παλαιοκομματισμός δεν έχει θέση στο Ίδρυμα μας.

Πηγή : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ