Επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) το μέτωπο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που καταλαμβάνουν το πεδίο από τα Κεντροδεξιά έως και τα Κεντροαριστερά. Στη νέα 11μελή εκτελεστική γραμματεία (το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ) καταλαμβάνουν οκτώ έδρες, ενώ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά πήραν συνολικά τρεις έδρες. Νέος πρόεδρος αναμένεται να ψηφιστεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Νηματούδης. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα υπέρ των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ που θα ενισχύουν την εξωστρέφεια και την αριστεία τους, αλλά θα φροντίσουμε και για την επίλυση των πολλών προβλημάτων στη λειτουργία των Ιδρυμάτων», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Νηματούδης. Ο τέως πρόεδρος Στάθης Ευσταθόπουλος αποχώρησε, ενώ όπως έχει ανακοινώσει θα διεκδικήσει τον πρυτανικό θώκο του Παν. Αθηνών.
Ειδικότερα, στο 14ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, τα αποτελέσματα για τη 33μελή διοικούσα επιτροπή (Δ.Ε.) και την 11μελή εκτελεστική γραμματεία (Ε.Γ.) είναι τα εξής:
• Η Συνεργασία Πανεπιστημιακών (αποτελούμενη από την ΑΣΚΕΥ που συσπειρώνει κυρίως τους πανεπιστημιακούς των ιατρικών σχολών αλλά και άλλους δεξιόστροφους πανεπιστημιακούς) πήρε 61 ψήφους, 12 έδρες στη Δ.Ε. και 4 έδρες στην Ε.Γ.
• Η ΚΙΠΑΝ (κεντρώοι) με 30 ψήφους στο συνέδριο, πήρε 6 έδρες στη Δ.Ε. και 2 στην Ε.Γ.
• Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, που φέρεται προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 20 ψήφους στο συνέδριο, 4 έδρες στη Δ.Ε. και 1 στην Ε.Γ.
• Τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες στην Ε.Γ. μοιράστηκαν οι εξής τέσσερις παρατάξεις: η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) με 17 συνέδρους και 3 έδρες στη Δ.Ε., η Αριστερή Μεταρρύθμιση (η ιδρυτική της ομάδα ανήκε στη ΔΗΜΑΡ) 11 συνέδρους και 2 έδρες στη Δ.Ε., η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 11 συνέδρους και 2 έδρες στη Δ.Ε., και η Ενωτική Πρωτοβουλία (κεντρώοι) με 10 συνέδρους και 2 έδρες στη Δ.Ε.
Για την ψήφιση του πολιτικού προγράμματος της ΠΟΣΔΕΠ υπερψηφίστηκε εκείνο της Συνεργασίας Πανεπιστημιακών. «Hταν ένας θρίαμβος για τη “Συνεργασία Πανεπιστημιακών”, που δημιουργήθηκε πριν από μόλις έξι χρόνια και πολύ σύντομα έγινε κυρίαρχη και καθόρισε την πορεία της ΠΟΣΔΕΠ όλα αυτά τα χρόνια. Μια παράταξη πλήρως εξαρτημένη από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτήν και μόνο, και απόλυτα ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες.
Μια παράταξη αυστηρά προσηλωμένη στα πραγματικά προβλήματα των μελών ΔΕΠ και στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων και της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας», ανέφερε ο Στάθης Ευσταθόπουλος. Οσο για την «κυβερνητική» παράταξη της Συσπείρωσης, η εκλογική της ήττα αποδίδεται και στη μη συμμετοχή των μελών της στα συνδικαλιστικά όργανα. «Ισως επανέλθει μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών», σχολίασε σκωπτικά στην «Κ» πανεπιστημιακός.
Πηγή : H Καθημερινή