Σύντομο Βιογραφικό

 Ευστάθιος Π. Ευσταθόπουλος

Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

  • Yπεύθυνος της Μονάδας Ακτινοφυσικής και Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Ακτινολογικό Εργαστήριο και στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
  • Διευθυντής και Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νανοϊατρική”, Ιατρική Σχολή και Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιατρική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Surrey στην Αγγλία όπου απέκτησε το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών Master of Science (M.Sc.) in Medical Physics. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου εκπόνησε το Διδακτορικό του στην Ιατρική Φυσική.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, αμέσως μετά έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικού Ιατρικής.

Εργάστηκε αρχικά στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πειραιά «Ιπποκράτης» στην Νίκαια και στη συνέχεια στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για 10 χρόνια.

Το 2003 εκλέχθηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τοποθετήθηκε στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, ενώ το 2016 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή, έχοντας εξελιχθεί με ανοιχτή εκλογή στις ενδιάμεσες βαθμίδες (Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή).

Παρέχει κλινικό έργο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό» και είναι Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας για όλες τις ακτινολογικές μονάδες και τη μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής.

Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ιατρική Σχολή το νέο μάθημα επιλογής «Νανοϊατρική» στο 2ο έτος και στο 4ο έτος, Φυσικής της Απεικόνισης με ακτίνες-χ και Ακτινοπροστασία στα πλαίσια του μαθήματος της Ακτινολογίας, καθώς και στο τμήμα Νοσηλευτικής (2ο έτος, το μάθημα “Ακτινοπροστασία”). Επί πλέον, διδάσκει σε πέντε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, τέσσερα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νανοϊατρική, Ιατρική Φυσική, Επεμβατική Ακτινολογία, Ενδο-αγγειακές τεχνικές στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων), καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Φυσική του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη δοσιμετρία εξετάσεων με ακτίνες-x ασθενών και προσωπικού και την ποσοτικοποίηση του κινδύνου καρκινογένεσης, στην απεικόνιση της καρδιάς και των αγγείων, στην ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έχουν δημοσιευθεί στα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά του γνωστικού του αντικειμένου. Έχει δημοσιεύσει (μαζί με τους συνεργάτες του) 110 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες έχουν λάβει περισσότερες από 2500 αναφορές σε διεθνή άρθρα και βιβλία (https://scholar.google.gr/citations?hl=en&user=xt9Uy7gAAAAJ). Έχει συγγράψει τέσσερα κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει περισσότερες από 50 προσκεκλημένες διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Το 2018 σχεδίασε και οργάνωσε σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Κ. Δεμέτζο από το Τμήμα Φαρμακευτικής και την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Μ. Γαζούλη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ένα νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο “Νανοϊατρική”, στο οποίο είναι Διευθυντής και Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο.

Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Εισαγωγή στη Νανοϊατρική» (https://elearningekpa.gr/courses/eisagwgh-sth-nanoiatrikh), «Nanotechnology and Nanomedicine» (http://elearninguoa.org/courses/nanotechnology-nanomedicine), «Basic Principles of nanotechnology applications in Health Sciences» (https://elearninguoa.org/course/health-nanotechnology-nanomedicine/basic-principles-nanotechnology-applications-health) και «Nanomedicine: Applications in diagnostics and surgery» (https://elearninguoa.org/course/health-nanotechnology-nanomedicine/nanomedicine-applications-diagnostics-and-surgery).

Είναι μέλος της Επιτροπής Ακτινοπροστασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE). Iδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ, HSnanoHS, www.hsnanohs.eu). Είναι επίσης μέλος στις ακόλουθες επιστημονικές εταιρείες: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE, www.cirse.org), Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία (ECR), Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (www.efie.gr), Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά.

Ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ) από το 2007, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Προεδρείου από το 2010, στην αρχή Ειδικός γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος, ενώ τις περιόδους 2013-2014 και 2017-2019 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (την περίοδο 2015-2016 δεν υπήρξε συγκροτημένο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ) θέτοντας ως προτεραιότητα της Ομοσπονδίας την καθημερινότητα των συναδέλφων Πανεπιστημιακών (όπως το μισθολογικό), παράλληλα με τη συγκρότηση ενός πλαισίου προτάσεων για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, προτάσεις οι οποίες έγιναν πλειοψηφικές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι αθλητής στο σκάκι (τα τελευταία δύο χρόνια αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου, ομάδα της Α’ Εθνικής) από το 1979 και Αντιπρόεδρος (από το 2008) της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 είναι Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).