ΕΑΠ: 5.500 συμμετείχαν στις «ηλεκτρονικές» εξετάσεις

Η διαδικασία αποτέλεσε για τους φοιτητές τους 200 καθηγητές και τα 80 στελέχη του ΕΑΠ μια πρωτόγνωρη εμπειρία

Για πρώτη φορά στη χώρα διεξάγονται με επιτυχία «ηλεκτρονικές» εξετάσεις εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών, σε μια γιγαντιαία «επιχείρηση» που στήθηκε από τους καθηγητές και τα μέλη της τεχνικής υποστήριξης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο από νωρίς -και διαρκούσης της καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού- ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε τις εξετάσεις των φοιτητών του «εξ αποστάσεως» και ότι ήδη βρίσκεται σε τεχνική «ετοιμότητα», ανακοινώθηκε σήμερα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το Ίδρυμα, μετά από πρόταση του Προέδρου του, καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα, ξεκίνησε την  «ηλεκτρονική» εξεταστική του το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2020 και θα ολοκληρώσει τόσο τις τελικές όσο και τις επαναληπτικές εξετάσεις (η 2η εξεταστική που στα συμβατικά Πανεπιστήμια πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο) στο τέλος Ιουλίου. Συνολικά θα γίνουν εξετάσεις μέσω Διαδικτύου σε 368 θεματικές ενότητες.

Η ταυτοποίηση των φοιτητών έγινε μέσω της κάμερα τους σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί αναλυτικά εδώ και αρκετό καιρό σε φοιτητές και καθηγητές, ενώ στις ελάχιστες περιπτώσεις  που υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή των «γραπτών» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπήρχε οδηγία προς τους διδάσκοντες να παραλαμβάνουν τις εργασίες των φοιτητών και με email.

Ήδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΑΠ,  5.500 φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στις εξετάσεις, σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά τεχνικά ή άλλα προβλήματα και αποτέλεσε τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους 200 καθηγητές και τα 80 στελέχη του ΕΑΠ (επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) μια πρωτόγνωρη εμπειρία,  η οποία όμως στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους εμάς που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα την υλοποίηση του υποστηρικτικού πλαισίου των εξετάσεων το ότι αυτές τις δύο πρώτες μέρες δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα» ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού και Υποστήριξης των Εξετάσεων των φοιτητών Ευστάθιος Π. Ευσταθόπουλος, Καθηγητής, Αντiπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και Ηλίας Γκοτσόπουλος, Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Κάποια μικρά που παρουσιάστηκαν σε πολύ μικρά ποσοστά, αντιμετωπίστηκαν άμεσα με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας αλλά και οι καθηγητές μας, να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη διαδικασία» ανέφεραν.

Την Επιτροπή αλλά και τους καθηγητές που συμμετείχαν και οργάνωσαν την διαδικασία, συνεχάρη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα διενέργειας των εξ αποστάσεως εξετάσεων, διεφάνησαν σημαντικά πλεονεκτήματα στην υλοποίηση της εξεταστικής  διαδικασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ήταν ότι δε χρειάστηκε να μετακινηθεί κανείς αποφεύγοντας χιλιάδες ώρες ταξιδιού και οικονομικού κόστους, όλοι συμμετείχαν απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους ή του γραφείο τους. Έτσι, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς  8.500.000 km μετακινήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού των εξετάσεων «αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Τους φοιτητές πρώτα πρώτα, στους καθηγητές, στα στελέχη του ΕΑΠ αλλά και στους εξωτερικούς μας συνεργάτες που βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε κοντά στους φοιτητές μας και τους καθηγητές μας μέχρι το τέλος Ιουλίου που τελειώνουν οι εξετάσεις (τελικές και επαναληπτικές) ώστε ολοκληρώσουμε με επιτυχία όλο αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Οπως ανακοίνωσε το ΕΑΠ  «το όλο εγχείρημα  είχε εξαιρετική αποδοχή    από τους φοιτητές του Ιδρύματος, μεγάλο μέρος των οποίων, με κείμενά τους προς τους καθηγητές και τις υπηρεσίες του ΕΑΠ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους».

Πηγή: esos.gr