Ο λαϊκισμός του κ. Γαβρόγλου συνεχίζεται

Αθήνα 3/7/2019

Ο λαϊκισμός του κ. Γαβρόγλου συνεχίζεται.

Ο απερχόμενος (σε δύο ημέρες) Υπουργός Παιδείας καθ. κ. Κ. Γαβρόγλου υπέγραψε απόφαση κατανομής 500 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια. Μακάρι να ήταν αλήθεια και μακάρι η απερχόμενη Κυβέρνηση να το εννοούσε.

Οι θέσεις αυτές όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν (καθώς ο κ. Γαβρόγλου τις έχει εξαγγείλει άλλες τρεις φορές) δεν υπάρχουν. Ο Υπουργός υπέγραψε μια απόφαση κενή περιεχομένου. Και να εξηγήσω γιατί.

Πολλές φορές μέσα στο 2018 η ΠΟΣΔΕΠ είχε ζητήσει από τον Υπουργό να δώσει 500 νέες θέσεις ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια για το 2019. Ο Υπουργός όχι μόνο κώφευε, αλλά δήλωνε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις από τις αφυπηρετήσεις των καθηγητών που θα αποχωρήσουν το 2019 (από το Σεπτέμβριο) και συνεπώς, δε χρειάζονται. Έτσι με απόφαση του που ανακοινώθηκε στις 11/2/2019 (https://www.esos.gr/arthra/61196/katanomi-150-theseon-gia-proslipsi-melon-dep-se-panepistimia-kai-plirosi-28-theseon), κατανέμει 150
θέσεις ΔΕΠ για τα νέα τμήματα που αυτός δημιούργησε (και αυτή τη στιγμή όπως επίσης έχουμε ξαναπεί είναι «στον αέρα») χωρίς καμιά μελέτη και κανένα συνολικό σχεδιασμό για τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Όμως αυτές οι θέσεις στην πραγματικότητα δόθηκαν στα Πανεπιστήμια στις 27/5/2019 (https://www.esos.gr/arthra/62800/katanomi-150-melon-dep-sta-aei-kai-28-stis-iatrikes) με την απόφαση κατανομής των κονδυλίων της αρμόδιας Υπουργού, δηλ. 3,5 μήνες μετά. Έτσι λοιπόν και η τωρινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, εάν δε συνοδεύεται από την απόφαση για κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων (που δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα), είναι κενή περιεχομένου. Και είναι προφανές, ότι κανένας δεν αναμένει ότι ο Υπουργός Παιδείας θα είναι στη θέση του μετά από 3,5
μήνες αλλά είναι επίσης προφανές ότι αν πραγματικά ο κ. Γαβρόγλου είχε εξασφαλίσει από την Κυβέρνηση τα κονδύλια γι αυτές τις θέσεις και τις εννοούσε, θα τις είχε δώσει αφού τις έχει εξαγγείλει από τις 16/3/2019 (https://www.esos.gr/arthra/61778/synodos-prytaneon-oi-treis-anakoinoseis-toy-yp-paideias-kai-oi-23-apofaseis-ton), δηλ. πριν από 3,5 μήνες!

Ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει το λαϊκισμό και τις πομπώδεις ανακοινώσεις κενές περιεχομένου
προφανώς για προεκλογικούς λόγους, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ευτυχώς για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποχωρεί σε δύο ημέρες.

Ας είναι ευχή όλων μας, η επόμενη Κυβέρνηση και ο επόμενος Υπουργός Παιδείας, να
ακολουθήσουν μια άλλη πολιτική, αυτή της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, της ουσιαστικής
αναβάθμισης τους και της αποκατάστασης της χρηματοδότησης τους στα επίπεδα των υπηρεσιών
που η ίδια η πολιτεία ζητά από αυτά.

Με εκτίμηση
Στάθης Ευσταθόπουλος