Ο Ρουβίκωνας ξανά στη Φιλοσοφική – «Όχι στη βία» λέει η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Καθηγητές και φοιτητές παρατάχθηκαν στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής ζητώντας την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης – «Ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο», χαρακτηρίζει την ενέργεια ο Ρουβίκωνας

«Πιστός» στο ραντεβού του ο Ρουβίκωνας επανακατέλαβε την αίθουσα 516, σήμερα Τετάρτη, λίγα μόλις λεπτά μετά τις 10 το πρωί.  Από την αντίπερα όχθη σύσσωμο, με επικεφαλής τις Αρχές του Πανεπιστημίου, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο βρέθηκε στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, σε μία συμβολική κίνηση, για να διακηρύξει τη βούλησή του να προασπίσει τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Οι προσπάθειες της “Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας” να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της, ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Παράλληλα, είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια κατάλυσης και υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, καθώς και αυτών ολόκληρης της Πολιτείας», τονίζουν οι πανεπιστημιακοί.

rouv_pan3
rouv_pan2
rouv_pan1
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούν τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης.

«Το άσυλο λειτουργεί ως άσυλο προστασίας της ανομίας. Ποια είναι η έννοια της νομοθέτησης του ασύλου; Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει ο νόμος και αυτό πρέπει να διευθετηθεί δημοκρατικά στη Βουλή.

Τα ίδια τα πανεπιστήμια δεν έχουν εκ του νόμου τα όργανα εκείνα ή τις διαδικασίες για να επιβάλλουν τη τήρηση του νόμου. Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας. Τα πανεπιστήμια είναι ένας ελεύθερος δημοκρατικός χώρος, ανοιχτός στην κοινωνία που θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους της πολιτείας», δήλωσε σήμερα ο Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

Την ίδια ώρα, ο Ρουβίκωνας χαρακτηρίζει την επικείμενη παρουσία των καθηγητών στην αίθουσα 516 ως «ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο». Τα μέλη του Ρουβίκωνα που υπογράφουν την ανακοίνωση ως «Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα» αναφέρουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γνωστή ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων θα εμφανιστεί  έξω από το στέκι μας στη φιλοσοφική με σκοπό πάλι να προσπαθήσει να μας εμποδίσει απ’το να ανοίξουμε. Καλούμε τον κόσμο της σχολής την Τετάρτη στις 10:00 έξω από το στέκι μας στην αίθουσα 516 να μας στηρίξει με την παρουσία του και να καταδικάσει τις πρακτικές της κοσμητείας. Είναι απαράδεκτο σε μια σχολή που αυτή τη στιγμή διασπάται ένα ολόκληρο τμήμα (Φ.Π.Ψ.) και οι φοιτητές του δεν θα έχουν διδακτική επάρκεια και άρα θα βγαίνουν πτυχιούχοι-άνεργοι, η κοσμητεία να προσπαθεί να καταδείξει σαν πρόβλημα εμάς».

Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι κλειστό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη Σύγκλητο να εκφράζει ανησυχία για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, ενώ δηλώνει απερίφραστα ότι αυτή είναι η πρώτη κίνηση και θα ακολουθήσουν και άλλες αν δεν λυθεί το θέμα της παρουσίας διακινητών ναρκωτικών.