Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Ο, κατά τ’ άλλα αξιότιμος, κ. Υπουργός Παιδείας για άλλη μια φορά φαίνεται ότι έχασε την ψυχραιμία του, απαντώντας προσωπικά σε μένα στη χθεσινή μου τοποθέτηση για τις νέες απαράδεκτες αυθαιρεσίες που επιβάλλει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά το «Ακαδημαϊκό Πραξικόπημα» που διέπραξε μόλις ένα μήνα πριν, όταν νομοθέτησε αντίθετα με τις θέσεις των Πανεπιστημίων. Δυστυχώς, είναι γνωστό το χαρακτηριστικό του να μη διστάζει να νομοθετεί οτιδήποτε, αρκεί να πετύχει τις επιδιώξεις του αδιαφορώντας για τη ζημιά την οποία προκαλεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κακό είναι ότι κι εκείνος (όπως όλοι οι Υπουργοί) θα φύγει ενώ εμείς και οι φοιτητές μας μένουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που αποτυχημένοι Υπουργοί μας επιβάλλουν.
Σχετικά με τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης του:
Οι χαρακτηρισμοί του για μένα περί κομματικής σκοπιμότητας, μόνο αστείοι μπορεί να χαρατηριστούν, όταν είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχω ασκήσει σκληρή κριτική σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας με σκληρότερη όλων στον κ. Αρβανιτόπουλο (Υπ. Παιδείας στην Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βουλευτής τότε της ΝΔ) για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Είναι γνωστό επίσης ότι ποτέ δεν είχα κάποια κομματική θέση σε κανένα κόμμα, και ούτε πρόκειται να επιδιώξω κάτι τέτοιο και στο μέλλον. Είναι γνωστή επίσης η τακτική του Υπουργού, όταν κάποιος διαφωνεί μαζί του και του ασκεί κριτική, να του αποδίδει κομματικές σκοπιμότητες. Αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι όταν κάποιος νομοθετεί μόνο με κομματικά κριτήρια, χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, να κατηγορεί τους άλλους για δήθεν κομματικές τοποθετήσεις… ε, πάει πολύ.
Σχετικά με τη δήλωση ότι «…τα νέα Τμήματα, με βάση και τα νέα γνωστικά αντικείμενα που θα έχουν, θα λειτουργήσουν κανονικά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, πλήρως στελεχωμένα…», είναι γνωστό σε μας, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό θα φανεί τον Οκτώβριο, αλλά δυστυχώς τότε θα είναι αργά.
Σχετικά με τις νέες θέσεις που επικαλείται. Έχουν δοθεί μόλις 150 νέες θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστήμια το 2019, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σελεχωθούν σε δύο χρόνια περίπου. Ακόμη κι αν τις συνυπολογίσουμε στις 1000 που δόθηκαν το 2017 και 2018, οι 1.150 θέσεις συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια είναι λιγότερο από το 25% των θέσεων καθηγητών που χάθηκαν από τα Πανεπιστήμια, ενώ τόσο οι φοιτητές όσο και τα τμήματα έχουν αυξηθεί δραστικά με τις άστοχες παρεμβάσεις του Υπουργού.
Σχετικά με τις θέσεις ΔΕΠ που δηλώνει ότι ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ. Κατ’ αρχάς να τις δούμε πρώτα. Ακόμη κι αν ο Υπουργός αποδειχθεί συνεπής και δώσει στα Πανεπιστήμια τις 500 νέες θέσεις που έχει εξαγγείλει, και αυτές θα στελεχωθούν σε δύο χρόνια περίπου. Δεν είναι συνεπώς λογική η πρόταση (που είναι η θέση μεγάλης, αν όχι της μεγαλύτερης, μερίδας της Πανεπιστημιακής κοινότητας), ότι τα νέα τμήματα δε θα έπρεπε να μπουν τώρα στο μηχανογραφικό, αλλά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν; Οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όπως επεσήμανα και είναι ευρύτατα γνωστό μέσα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.
Τέλος, εάν η Κυβέρνηση θέλει να επιμένει στη συνέχιση της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό δε σημαίνει ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα μείνει σιωπηλή και δε θ’ αντιδράσει. Το χειρότερο για τον Υπουργό θα είναι όταν το συνειδητοποιήσει αυτό η ελληνική κοινωνία και αντιδράσει εκείνη.
Πηγή : essos.gr