Σχετικά με τις νέες προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια

Στάθης Ευσταθόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Καθηγητής του ΕΚΠΑ

Διαβάζουμε από το ρεπορτάζ σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων:

«…Ο  υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τη Σύνοδο  ότι:

•    Θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση ίση τουλάχιστον με αυτή του προηγούμενου έτους

•    για την επίλυση του θέματος της Χρηματοδότησης – δανειοδότησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, θα δοθεί παράταση 3 μηνών για εξεύρεση λύσης…»

και αναρωτιόμαστε, σε ποιούς πιστεύει ο κ. Γαβρόγλου ότι απευθύνεται; Σε ανθρώπους χωρίς νοημοσύνη;

Ειδικότερα:

Τι περίμενε ο Υπουργός επί 6 μήνες για να δώσει την έκτακτη χρηματοδότηση «…ίση τουλάχιστον με αυτήν του προηγούμενου έτους…»; Να αλλάξει η Κυβέρνηση; Γιατί είναι προφανές ότι μετά από δύο εβδομάδες ο κ. Γαβρόγλου θα έχει αναχωρήσει από το Υπ. Παιδείας.

Επιπλέον, τις 500 νέες θέσεις ΔΕΠ, τις εξαγγέλει για δεύτερη φορά (σε δεύτερη συνεχόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων) χωρίς όμως να τις δίνει, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν. Θέσεις ΔΕΠ (για όσους δε γνωρίζουν) κατανέμονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παροχή των αντίστοιχων κονδυλίων. Και τέτοια απόφαση, τρείς μήνες μετά την πρώτη εξαγγελία δεν έχουμε δει ακόμη πατ’ ότι είμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά είναι προφανές ότι οι θέσεις αυτές δεν υπάρχουν και είναι απλώς άλλη μια προεκλογική εξαγγελία κενή περιεχομένου του κ. Γαβρόγλου.

Τέλος απορούμε με την έκπληξη του αγαπητού συναδέλφου, Πρύτανη του Παν. Κρήτης, καθ. κ. Ο. Ζώρα για το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν υιοθετεί την πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων για την κατανομή των 500 θέσεων (που όπως είπαμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν εμφανιστεί παρά μόνο στα λόγια). Είναι προφανές ότι ο Πρύτανης έχει δίκιο. Αλλά, αγαπητέ Οδυσσέα, είναι η πρώτη ή η μοναδική φορά που ο κ. Γαβρόγλου αγνοεί τις θέσεις των Πανεπιστημίων; Δε θυμόμαστε τι έκανε με την πρόσφατη θέση του Πανεπιστημίου Πατρών με το θέμα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ; Δεν αγνόησε επιδεικτικά τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος; Προς τι η έκπληξη;

Τουλάχιστον φτάσαμε στο τέλος της θητείας του. Ας είναι ευχή όλων μας, η επόμενη Κυβέρνηση και ο επόμενος Υπουργός Παιδείας, να ακολουθήσουν μια άλλη πολιτική, αυτή της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, της ουσιαστικής αναβάθμισης τους και της αποκατάστασης της χρηματοδότησης τους στα επίπεδα των υπηρεσιών που η ίδια η πολιτεία ζητά από αυτά.

Με εκτίμηση

Στάθης Ευσταθόπουλος

Πηγή: essos.gr